Selecteer een pagina

PicsArt_1412352801124 (3)Klamme handen, je adem kloppend in je keel, zweetdruppels in je nek, spontane black-outs, ogen die je aanstaren, een knalrood hoofd en het gevoel elk moment flauw te kunnen vallen. Dat is ongeveer hoe ik me jaren geleden voelde als ik voor een groep sprak. Als Marketing Manager kwam ik er niet onderuit, het ging best ok en ik kreeg zelfs regelmatig terug dat ik zo’n rust uitstraalde, maar zo voelde ik me niet. Hoe voel jij je bij het idee voor een groep te moeten spreken? Spreken, bij je eigen events of als gastspreker, is een mooie marketingstrategie om je bedrijf flink te laten groeien. In dit blog deel ik graag 3 tips om spreekangst te overwinnen en vol overgave je verhaal te doen.

1. Spreek vanuit je hart

Voor mij verandert alles op het moment dat ik ga spreken vanuit mijn hart over wat mij bezield voor mensen met wie ik een natuurlijke klik heb. Van te voren ben ik nog wel behoorlijk zenuwachtig, maar zodra ik mag spreken over het leven van je gave met je bedrijf, voel ik me vol zelfvertrouwen en gaat het spreken als vanzelf. Er komen steeds meer spirituele ondernemers op mijn trainingen af en met het groeien van de groepen, groeit ook mijn spreekangst weer. En dan gebeurt er iets, waardoor ik een angst onder ogen moet zien, die mijn spreekangst compleet overschaduwt…

2. Verlies je stem (of stel je voor hoe dit is ;-))

Ik verlies mijn stem een dag voor het Transform your Gift into Profit event. In één klap valt alle spreekangst die ik de afgelopen weken heb gevoeld van me af. Met het verliezen van mijn stem, verlies ik mijn spreekangst. Maar al snel doemt er een nieuwe angst op, die nog veel groter is.

Wat als ik morgen mijn stem niet terug heb? Ik voel een hevig hartsverlangen om mijn boodschap te delen met het twintigtal spirituele ondernemers dat zich heeft ingeschreven voor het event. Ik wil er koste wat het kost voor hen zijn en mijn verhaal moet eruit. Ik concentreer me volledig op het terugkrijgen van mijn stem en kan dan alleen nog maar bidden dat ik überhaupt kan spreken de volgende dag. En dat is wat ik doe…

IMG_3772Inspiratie, interactie, inzichten

’s Ochtends probeer ik voorzichtig of het me lukt om geluid uit mijn keel te laten komen. Mijn stem kraakt een beetje, maar er komt geluid uit! Dolgelukkig en dankbaar dat ik vandaag kan spreken, spring ik uit bed. De warmte van de groep spirituele ondernemers tilt me op en ik voel me gedragen door het universum. Het moment is daar om boven mezelf uit te stijgen. Vanaf de eerste zin voel ik me compleet op mijn gemak en doe ik vol overgave en energie mijn verhaal. De ruimte vult zich met inspiratie, interactie en inzichten.

One minute of fame

Uit het niets krijg ik een ingeving voor een extra opdracht.

Stel dat je zonder stem wordt geboren en je krijgt een minuut om te spreken, daarna moet je voor de rest van je leven weer zwijgen. Wat zou je zeggen tegen de wereld? 

Jullie krijgen nu een minuut om je boodschap op te schrijven. Wie wil er hier naast mij komen staan voor de groep om in een minuut zijn boodschap te delen? Het is dan misschien nog niet de hele wereld, maar het is wel een groep mensen aan wie jij jouw boodschap kunt vertellen.

3. Spreek met gesloten ogen

Een vrouw steekt haar hand op. ‘Ik wil wel, maar ik heb nog nooit voor een groep gesproken. Ik durf daar alleen te komen staan, als jullie allemaal je ogen sluiten’, zegt ze. De groep moedigt haar zachtjes aan en ze komt naast me staan. Eerst is ze stil en dan begint ze met haar ogen dicht te praten. Wat ze zegt is prachtig en iedereen luistert geconcentreerd naar haar. Dan opent ze haar ogen, bevrijd en met een glimlach van oor tot oor kijkt ze me stralend aan. Anderen volgen haar voorbeeld, stuk voor stuk doen ze hun verhaal voor de groep.

Spreken, schrijven, zwijgen

schrijvenDe dag na het event ben ik mijn stem weer even kwijt, maar ik weet nu nog zekerder dat ik mijn gave heb gevonden. Ik voel me ontzettend dankbaar dat ik de deelnemers van het Transform your Gift into Profit event op weg heb kunnen helpen hun gave te ontdekken en neer te zetten in deze wereld. Het event heeft me vleugels gegeven. Ik heb zelfs even tijd nodig gehad om weer te landen. Na het event heb ik mezelf getrakteerd op een inspirerend yoga, stilte & schrijfretreat in Griekenland, waar ik gewerkt heb aan het Brilliance in Business Programma en natuurlijk veel heb geschreven. Mijn passie voor schrijven is weer nieuw leven ingeblazen en ik hoop dat ik je met dit blog heb geïnspireerd om met je angst als kompas je hart te volgen.

Laat jezelf horen (don’t be shy ;-))

Ik geniet altijd erg van de emails die ik ontvang als reactie op mijn blog. Om het je gemakkelijker te maken om te reageren, kun je je reactie voortaan direct onderaan mijn blog op de website plaatsen. Ik kijk er naar uit je reactie op dit blog te lezen.

Courage is not lack of fear, but rather it is taking action in the face of fear. Feel the fear and do it anyway! 

Volg je hart!

Namasté,

Suzanne

PS Wat zou jouw boodschap aan de wereld zijn als je één minuut had om te spreken? Klik hier als je bij het volgende Transform your Gift into Profit event wilt zijn.